Calisthenics, de ideale methode om thuis fit te worden!

Calisthenics, de ideale methode om thuis fit te worden!

Het is al jaren een trend op sportgebied. Sinds de tijdelijke sluiting van de sportscholen is deze manier van lichamelijke beweging nóg populairder geworden. Misschien heb je wel eens gespierde mensen zwetend aan een klimrek zien hangen, deze tak van sport wordt calisthenics genoemd. Vroeger werd nog wel een lacherig gedaan over deze sport, maar na de stijgende populariteit én de enorm zichtbare resultaten is dit beeld verdwenen. Calisthenics is een manier van trainen die in de buitenlucht gedaan wordt. Hierbij wordt voornamelijk het eigen lichaamsgewicht gebruikt om de spieren te trainen. Naast het bevorderen van de spiermassa helpt deze manier van sporten ook voor een betere flexibiliteit, mobiliteit en uithoudingsvermogen. De sport is voor iedereen geschikt!

De naam calisthenics komt uit het Engels. In het Nederlands betekent dit gymnastiek. Deze manier van sporten bestaat al honderden jaren. Het woord is voor het eerst genoemd rond 480 voor Christus. Het woord komt uit de Griekse oudheid. 'Cali' betekent 'mooi' en 'sthénos' betekent 'kracht'. Samen wordt dit mooie kracht. Dit wordt tegenwoordig vertaald naar functionele kracht. Bij deze sport werken lichaam en geest samen op een manier die zorgt dat de plezier in het sporten blijft.

De perfecte optie indien je thuis wilt sporten!


Calisthenics is perfect voor mensen die graag sportief bezig willen zijn, maar ook een druk leven hebben. Doordat je voornamelijk lichaamsgewicht gebruikt, is het overal mogelijk om oefeningen te doen. Zo kan je als thuiswerker de calisthenics oefeningen thuis doen. Een perfecte pauze tussen de werkzaamheden door. De tijd die je anders nodig had om naar de sportschool te gaan, kan je nu juist gebruiken om te sporten. Hierdoor houd je tijd over voor andere dingen! Gezien calisthenics voor iedereen geschikt is, kan je er ook een activiteit met je familie of vrienden van maken.

Veel mensen schamen zich voor de eerste oefeningen tijdens het sporten. De techniek is nog niet aanwezig, waardoor de handelingen nog niet zo soepel verlopen als de trainingen van sommige ervaren sporters. Op het internet zijn hier veel filmpjes van, dit is natuurlijk een vertekend beeld. Je kan jezelf niet vergelijken met iemand die al jaren oefent, maar het kan wel een goede vorm van inspiratie zijn. Zeker in de sportschool of in een openbaar park heb je al snel het gevoel dat veel mensen naar je kijken. Dit kan ook een reden zijn dat veel mensen graag thuis oefenen. Bijkomend voordeel is dat je hierdoor je trainen effectiever kan trainen dan in de sportschool!

Ook hebben veel mensen last van hun figuur. Laat je hierdoor nooit tegenhouden! Iedereen is ergens begonnen en alleen al de keuze dat jij gezonder en fitter wil leven verdient zeer veel respect. Ook hiervoor is calisthenics thuis doen een goede start. Door de gerichte aanpak van je lichaam zal je snel resultaat zien en voelen. Dit geeft je zelfverzekerdheid een enorme boost!

Maak sporten leuker met je eigen toestel!


Vele vormen van deze sport komen ook voor in andere takken van sport. Zo zijn de sit-ups en burpees voor iedereen die wel eens gesport heeft bekend. Misschien wel de meest bekende oefening bij deze sport is de 'human flag'. Deze oefening heeft zijn naam gekregen doordat je met je lichaam in de positie van een vlag terecht komt. Deze zeer zware oefening is een enorm goede oefening voor alle spieren in je lichaam! Door met de juiste houding een paal vast te houden, kan jij je lichaam horizontaal tillen. Echter heb je wel een paal nodig!

Bij elke vorm van sport hebben de meeste mensen veel plezier in het begin. De oefeningen zijn nieuw en je ziet en voelt snel progressie. Nadat de oefeningen routine worden en het nieuwe er vanaf is, neemt het plezier vaak ook af. De motivatie is niet elke dag meer aanwezig en soms voelt het als een enorme drempel om te gaan sporten. Dit kun je bij calisthenics voorkomen! Door zelf de beschikking te hebben over een toestel, kun je sneller over de drempel heen. Indien je een tuin hebt, kan je de keuze maken om zelf een toestel te laten plaatsen. Door de oefeningen thuis te doen kom je sneller in het euforische gevoel wat sporten kan geven!

De voordelen van Calisthenics


Naast de eerder gegeven voordelen, zijn er nog veel meer te bedenken! Door deze effectieve manier van sporten krijg je bijvoorbeeld meer en langer energie. Hierdoor wordt je dag productiever en kom je mentaal sterker de dag door. Deze fitheid voel je in je lichaam en geest. Deze positieve verandering is voor iedereen te behalen. Elk niveau kan starten met Calisthenics en de doelen stel je zelf! Hoe meer ervaring je krijgt, hoe complexere oefeningen je kan doen. Dit houdt de sport ook leuk, zeker ook een aanrader in combinatie met een eigen calisthenics toestel buiten.

Daarnaast is deze manier om fit te worden een zeer goedkope optie. Je hebt geen sportschool abonnement nodig en kan overal oefenen. Om jezelf te helpen kan je een eigen calisthenics toestel kopen, maar dit is een eenmalige uitgave waar je jaren profijt van hebt. In plaats van de naar geur ruikende sportschool kan je lekker in de frisse lucht trainen. Buiten sporten is heerlijk, voor veel mensen de meest favoriete optie! Tenzij het regent natuurlijk. Door buiten te sporten zorg je ook voor een betere weerstand. Je lichaam neemt meer zonlicht op en je lichamelijke systemen reageren beter op de kou. Dit zorgt bijvoorbeeld voor een beter presterende bloedsomloop en lymfestelsel. Daarnaast zorgt frisse lucht voor een optimale zuurstofopname in je longen.

Indien je vaak last hebt van blessures, is deze vorm van sport echt iets voor jou. Je tilt en gooit niet met zware gewichten zoals in de sportschool. Door je eigen lichaamsgewicht te gebruiken loop je minder snel blessures op. Daarnaast zorgt deze sport ervoor dat jouw kracht en uithoudingsvermogen verbeteren, maar ook dat de kwaliteit van je gewrichten en pezen aanzienlijk beter worden. Hierdoor verbeter je ook je coördinatie en stabiliteit.

 

Zoek je een toestel om te beginnen met calisthenics, kijk dan eens tussen onze producten

Terug naar blog